19 Temmuz 2019 Cuma

MARMARA ADASI


Marmara adasına yıllar önce gitmiştim..Bu yaz gideyim neler değişmiş göreyim hem de çok kalabalık olmayan bir yerde kafa dinleyerek tatil yapayım dedim.
Ada Marmara denizinin güney batısında ,kapıdağ yarımadası karşısında yer alıyor.Balıkesire bağlı bir adadır.Türkiye'nin ikinci büyük adasıdır.
Adaya ulaşım İstanbul,Tekirdağ ya da Erdekden mümkün.Feribot ya da denizotobüsü ile birkaç firma hizmet vermekte.İstanbul'dan deniz otobüsüyle 2,5 saat,feribotla beş saat  sürüyor. 5 Temmuz 2019 dan itibaren  Erdek den deniz otobüsü ile adaya ulaşmak 45 dakika.
Ben öncesinde Erdek de kaldığım için adaya Erdek den  geçtim.


Ada da bir kaç köy var.Merkez Marmara adıyla geçiyor ,feribot ve deniz otobüsleri buraya yanaşıyor.
Burdan diğer köyler zaten hep yakın.en uzağı yarım saat sürüyor.Çınarlı köyü marmaraya 7 km.
Saraylar ise yarım saat.Feribotlar bazen Çınarlı ya da Saraylara da yanaşıyor sorup ona göre de inebilirsiniz.Yalnız feribot için en az bir saat önceden iskelede sıraya girmeniz gerekir.


Adada da öyle lüks oteller yok eğer lüks otel tatil köyleri isterseniz ada size göre değil.Genelde motel ,pansiyon,apartlar var.Üstteki resim merkezden.Yolun bir kenarı deniz diğer  kenarı ise motel ve pansiyonlar.
Ada sakin huzurlu ,denizi temiz ve az tuzlu.Hangi köye giderseniz gidin deniz kenarında hep pansiyonlar ,
cafeler,restaurantlar var.

Köyleri gezmek isterseniz arabayla gezebileceğiniz gibi köyler arası dolmuşlar çalışıyor dolmuşla da gezebilirsiniz.


Ben Çınarlı köyünde kaldım,merkezi gezdim sadece.Yukarıda Çınarlı köyü meydanından bir fotoğraf.
Köy de hep yıllanmış çınarlar var, köy adını buradan alıyor.Burada da sahilde yürüme yolu var yol kenarı hep cafe ,pansiyon vs.ile dolu.


Çınarlıdan çıkıp merkezi geçip Topağaç köyüne gitmenizi öneririm.Sakin huzurlu bir balıkçı köyü.
Çınarlı ya da merkez kadar turistik değil.
Topağaç köyünden biraz daha ileri giderseniz yolda önce mermer ocaklarını göreceksiniz.Marmara Adası mermerleri ile ünlü.Daha sonra ise Saraylar koyu gelecek karşınıza.Burasıda yine sakin güzel bir koy.Hep pansiyon ve apartlar ile çevrilmiş.
Aşağıda saraylar koyunda bir plaj.


Saraylar koyu girişi aşağıda.
Dağlar hep mermer ocağı.Bu yüzden masadan heykele hatta  yol kenarına kadar her şey burada mermer.


Ada dağlarında bir çok ot yetişmekte.Buradan çeşitli otlar alabilirsiniz.Kekik ,ıhlamur,ısırgan,adaçayı bunlardan bir kaçı.
Adada ayrıca mermercilik ,balıkçılık ,bağcılık ,zeytincilik de yapılmakta.
Zaten köyler arası giderken yol üzerinde hep bağlar ve zeytin bahçeleri göreceksiniz.Saraylara yaklaşınca da mermer ocakları başlar.
Hediyelik olarak alınacaklara gelince ,bu otlardan alabileceğiniz gibi ayrıca takılar var ,tahta süsler var bunları da alabilirsiniz.benim gibi magnet meraklısı iseniz merkezde sahilde  bir dükkanda buldum.Ayrıca zeytin ve zeytinyağı da alabilirsiniz.



Yeme içmeye gelince .Adada deniz ürünleri bol.Deniz kenarındaki restaurantlar da ya da cafelerde  oturup balık, midye vs.yiyebileceğiniz gibi ev yemekleri,mantı,künefe,köfte ,pide,lahmacun vs.bir çok şey yemeniz de  mümkün.
Sakin bir yerde kafa dinleyerek tatil isteyenlere adayı öneririm.

,

Hiç yorum yok: