25 Haziran 2019 Salı
FELLAH KÖFTESİ
Günaydın.
Bugün her zaman yediğim ama ilk kez yaptığım, ailede de çok sevilen bir tarifim var.Fellah köfte.Bulgur köftesi de deniliyor.
Benim ölçülerim altı kişilik siz daha kalabalıksanız kişi sayısına göre arttırabilirsiniz.
MALZEMELER:
köfteler için:
1 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı irmik
1 yumurta
1 tatlı kaşığı salça
8 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
karabiber
kimyon
sosu için:
2 adet iri domates
1 tatlı kaşığı salça
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
haşlamak için :
1,5 litre su
bir kaç damla limon suyu
üzeri için:
ince kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI:
Bulguru ve irmiği derin bir kaseye alın.Bulgurun üzerini az geçecek kadar kaynar su döküp on beş dakika kadar bekletin.Yumuşasın.(Tıpkı kısır yapar gibi)Daha sonra karışıma yumurta kırın,salça tuz,karabiber,kimyon ekleyin.Unu azar azar katarak yoğurun.
Buz dolabında yaklaşık yirmi dakika kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken siz domates sosu yapabilirsiniz.
Domatesleri soyup rondo da çekin.Tencereye zeytin yağ koyun ,domatesleri ,salçayı,ince kıyılmış sarımsağı tuz ve karabiberi katıp pişirin.
Dolapta dinlenen hamuru çıkarıp elinizi ıslatarak fındık kadar parçalar koparıp yuvarlayın serçe parmakla ortalarını bastırıp un serpilmiş tepsiye dizin.Yaklaşık birbuçuk litre suyu büyük bir tencerede içine bir kaç damla limon damlatarak kaynatın.Köftelerin fazla unlarını serpip tencereye atın.Bir kaç dakika da haşlanacaktır.
Haşlanınca suda üste çıkan köfteleri delikli kepçe ile süzerek alın.(tadına bakarak da anlayabilirsiniz)
Hepsini çıkarınca domates sosla harmanlayıp servis edeceğiniz kaseye geçirip bol ince kıyılmış maydanoz serpin.Acı severseniz kırmızı pul biberde serpebilirsiniz yakışıyor.
Arzuya göre yanında yoğurtla servis edebilirsiniz.
Afiyetolsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder