12 Ocak 2017 Perşembe

BEYRUT GEZİSİ


Lübnanın başkenti Beyrut'a yılbaşı tatilini fırsat bilip üç günlüğüne gezmeye gittim.Beyrut uçakla
İstanbuldan bir buçuk saat uzaklıkta,vize gerekmiyor.Önceden İsrail'e gitmemiş olmanız gerekiyor İsrail'e gidenleri Lübnan'a almıyorlar bilginiz olsun.Aramızda saat farkı normalde yok fakat diğer ülkeler gibi biz saatlerimiz geri almadığımız için bir saatlik fark söz konusu.Havaalanı Beyrut merkeze yakın ,alandan çıkıp hemen şehir trafiğine karışıyorsunuz.
İlk dikkatimi çeken Beyrut modern güzel ,tüm bayanlar süslü ,evlerin çoğu lüks, arada savaş yıllarından kalma kurşun izi taşıyan binalar var.Heryerde nargile içiliyor.Hemen hemen her sokakta ya da köşe başında polis veya asker göreceksiniz,şaşırmayın.
Lübnanın Akdenize kıyısı yaklaşık 225 km.Başkent Beyrutta kıyı şeridinde.Yazları çok sıcak olacağından gitmek için yazı seçmedim.İlk bahar ve son bahar en güzel zamanları ben yılbaşında gittiğimde sıcaklık 15 derece civarında idi gayet rahat bir gezi yaptım.
Beyrutta gezmeye Corniche (korniş ) den başladım.Corniche sahil demek .15 km boyunca uzanıyor. Yürüyüş yapabilir, cafeler de oturabilirsiniz.Beyrutun tek halk plajıda burada yer alıyor diğer plajlar hep özel.Meşhur Güvercin Kayalıkları da burada.Bayrock Cafede oturup güvercin kayalıkları ve akdenize karşı keyif yapabilirsiniz.
Sahilde oturup bir şey yiyip içmek için Zaitunay Bay ismini verdikleri Marinayı da tercih edebilirsiniz.



Güvercin Kayalıklarında yazın atlama yarışmaları yapılıyormuş.





Sahilden şehir merkezine girince  Roma kalıntıları ,Başbakanlık ,Parlemento binalarını görerek
gezmeye devam edebilirsiniz.Hamra caddesi yine gidilebilecek yerlerden.



Downtown semti savaşta tamamen yıkılmış tekrar inşaa edilmiş bir semt.Bir çok ünlü markayı Chanel,Rolex ...gibi burada bulmanız mümkün.
Mavi kubbeli Mohamed El-Amin Camii ,Yıldızlar Meydanı (Place Etoile) ve saat kulesi de yine görülecek yerlerden .



Yıldızlar Meydandaki saat kulesi savaş da kırılmış tekrar birleştirmişler.Yılbaşı kutlamaları havai fişek gösterileri bu meydanda oldu.


Beyrutun içinden biraz ayrılıp bi yirmi dakika giderseniz Lübnan dağlarının eteklerinde Köpek nehri ve vadisi kenarında Jeita Mağaralarına ulaşabilirsiniz.Belli bir yere kadar arabayla daha sonra  tele
ferikle çıkılıyor.Aşağı ve yukarı olmak üzere iki adet mağara var.Devasa sarkıtlar dikitler görmeniz mümkün.Aşağı mağaradaki gölde motorlu teknelerle kısa bir gezinti yapmanızı tavsiye ederim.
Fotoğraf çekmek yasak olduğu için mağaraların içini çekemedim.
Buradan ayrılıp yirmi dakika daha giderseniz Jouniye ulaşabilirsiniz.Buradan Harissaya çıkıp 15 ton ağırlığındaki Meryem Ana Heykeline merdivenlerden tırmanırsanız  eşsiz Beyrut manzarasını izleyebilirsiniz.Heykelin arkasında Büyük Katedral yer almakta.
Çıkarken de inerken de teleferik kullanabilirsiniz.Ben Harissadan inerken iki farklı teleferiğe bindim manzara seyrederek yaklaşık on dakikada indim.
Aşağıda mağaraya çıkan teleferikler.



Jeita Mağaraları girişi


Harissa da Meryem Ana Heykeli


Meryemanadan Beyrut manzarası aşağıda.


Yolunuza az daha (onbeş yirmi dakika ) devam ederseniz Finike liman şehri Byblos 'a geleceksiniz.
Ben önce sahilde Lübnan mezeleri ve balık yedikten sonra antik kenti gezdim.
Alfabeyi ilk Finikeliler bulmuş ,alfabeyle ilgili en eski eserde Byblosda bulunmuş.


Gelelim Lübnan mutfağına ,Beyrutta ne yenir ne içilir.
Lübnan mutfağı genelde mezeler ve kebaplardan oluşuyor.Nohut çok kullanıyor.Humus nohutla yapılan mezelerin başında geliyor.Türkiyedekilerden çok daha lezzetli humusları var tadmanızı öneririm.
Falafel (nohut köftesi) ,Lebeniye (nohutlu yoğurt çorbası),Zahter salatası  (taze kekik ),Kibbe (içli köfte) Fattuş (semizotu salatası) tabule ( maydanoz ,ince bulgur domatesle yapılan salata),
FattetEggplant (yoğurtlu nohutlu köfteli meze) ,Mutebbel (patlıcan ezme),Ashta (üzeri kaymaklı künefe) Beyrutta yiyebileceğiniz bir kaç Lübnan lezzeti.Bunları tadabileceğiniz en meşhur restorant Abd-el Wahap.Gitmeden rezervasyon yaptırın.Harika lezzetler tadabileceğiniz kaliteli bir mekan.


Beyrutta sofraya ilk önce kuruyemişler geliyor.Kabakçekirdeği hemen hemen heryerde mutlaka masada.Abd-el Wahapta yemeğime Almaza denen Lübnan birası eşlik etti hafif ,güzeldi.


Lübnanda Arak adını verdikleri rakıları var onu da içtim.Bizdekinden farklı  karafakide suyla karıştırıp minik rakı bardaklarıyla servis ediyorlar.
Arak içip güzel yemekler tatdığım  restaurant Kababji idi.Amerikan Üniversitesinin karşı sokağında.



Byblosda deniz kenarında yediğim mezeler de çok güzeldi.Balığı biraz kuru yapmışlardı fakat lezzetliydi.








Kahvemi marinada içtim.Kahve sunumları aşağıdaki gibi ,bizdekinden biraz daha sert kahveleri var.Tabii yanında herkes nargile içiyor.


Gece hayatı için Gammayzeh semtini tercih edebilirsiniz.Skybar ,Budha bar gidebileceklerinizden bir kaçı.
Beyruttan hediyelik ne alabilirim derseniz kuruyemiş ,ortadoğu tarzı kıyafetler, ahşap tavla yada takı kutuları ,magnet alabilirsiniz.Hediyelikleri ben Byblosda hediyelik eşya satan dükkanlardan oluşan bir caddesi var oradan aldım ,kuruyemişi de havaalanından.Lübnanda alışverişde Lübnan Lirası yanında dolar da kullanılıyor.
Üç gün nasıl geçti anlamadan ,güzel anılar ve dostluklarla Beyruttan döndüm.Gidip görmenizi üç ya da dört gün ayırıp gezmenizi öneririm.

3 yorum:

birgulunlezzetleri dedi ki...

Gitmeyi düşündüğüm yerlerden Beyrut. Ön Bilgi için harika oldu yazın.
2017 de bol seyahatler diliyorum canım.

Adsız dedi ki...

Merhaba kurban bayraminda beyrut a gitmeyi planliyorum. Suriye ye yakin bir konumda oldugu icin biraz tedirginim. Guvenlikle ilgili endiselerim var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz. Tesekkurler

sarımutfak-hande dedi ki...

merhaba adsız.
içiniz rahat gidin ,gayet modern ,rahat gezebileceğiniz bir şehir.herhangi bir sorun yok.her köşe başında polis, asker mevcut ama bu sizi rahatsız etmesin .size bir şey sormuyorlar.ben çok rahat gezdim.gezilesi görülesi bir şehir iyi ki gittim diyorum şimdi.