23 Haziran 2016 Perşembe

LİZBON -PORTEKIZ

(Portekizin meşhur sarı tramvayı)

Bu seneki izinlerimin ilkini geçirmek için Portekizi seçtim.Son zamanlarda bu ülkeye gidenler çoğaldı. Okuduklarım ,izlediklerim ilgimi çekti ve kendimi Portekizde buldum.Lizbon ,Porto ,Sintra,
Cascais,Braga ,Fatıma gibi bir çok yerini gezme fırsatım oldu. 
Gördüğüm yerlerden size bu gün Lizbonu anlatmak istiyorum.
Lizbon ülkenin başkenti ve en büyük şehri.Şehri gezmek için iki ya da üç gün yeterli olacaktır size.
Atlas Okyanusu kenarında bulunan Lizbondan Tejo nehri geçmektedir.İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu olan şehrin caddeleri hep yokuş,gitmeden önce yokuşlarda yürümeyi göze almalısınız.
Lizbonun iklimi akdeniz iklimi olduğundan ılıman bir havası var ,rüzgarı ise hiç bitmiyor.Portekize gitmek için en uygun mevsim Haziran -Ekim ayları arası.
İstanbuldan beş saatlik uçuşla başkent Lizbona ulaşabilirsiniz.
Şehrin en meşhur bölgesi Belem bölgesi.Burada bulunan Belem kalesi ve Kaşifler Anıtını sahilde görmelisiniz.Hemen arkasında ise Jeronımus Manastırı var.Manastırın yanında bölgenin meşhur tatlısı Belem Turtası (belem nada diyorlar) ile meşhur Belem Pastanesi var.Önünde kuyruk görünce vazgeçmeyin bekleyin ve bu tatlıyı mutlaka tadın.Tanesi 1,5 ero.

                                                                (pastel de nada)

(Belem Kulesi)

                                                                      (Jeronımus Manastırı)                                                           
                                                             
                                                                       (25 nisan köprüsü)

Yine sahilde 25 Nisan köprüsünü görebilirsiniz.Tejo nehri üzerindeki köprü 1966 yılında yapılmış.
Sudan yüksekliği 70 m. olan köprüde altı şeritli yol ve iki şeritli tren rayı bulunuyor.İspanyada doğup Portekizde Atlas Okyanusuna dökülen nehir ise İber yarım adasının en uzun nehridir.

Lizbonla bütünleşen diğer yer ise asansör.Hem bir üst semte çıkmak için ,hem de manzara seyretmek için kullanabilirsiniz.Yukarıda bir de Arkeoloji Müzesi var.   


   

Tabii diğer avrupa şehirleri gibi bir çok meydan bulunmakta.Rossıo meydanı ,Ticaret meydanı bunlardan bazısı.Meydandaki Augusto Kapısı altta.
Sarı tramvaya binip 3,5 eroya şehir turu atabilirsiniz.(en üst fotoğraf) Bu meydanlarıda caddeleride görebilirsiniz.


Lizbona kadar gelmişken Alfama semtini de görmek gerek.Eski evlerle ve Fado mekanlarıyla dolu.Evler genelde çini kaplı.Çiniyi avrupada dış cephede kullanan tek ülke portekiz.Fado ise portekize özgü bir müzik türü.Gitmişken bende fado gecesine katılıp yerel lezzetleri tadarak güzel bir gece geçirdim.
Lizbona kadar gitmişken bence mutlaka Sintra ve Cascais'i de görmelisiniz.Sintara da eski evleri ,dar sokakları gezip kralın yazlık sarayını da ziyaret edin.Meşhur Roma Pastanesi de Sinrtada sarayın hemen karşısında konumlanmış,molanızı burada verin derim.Avrupa kıtası ana karasının en batı ucu Cabo De Roca da burada.Bu tepeden okyanusu izleyebilirsiniz.Avrupanın en büyük kumarhanesi de yol üzerinde Estorilde.Muhteşem bir bahçe içinde bulunuyor.Kısa bir süre daha giderseniz Cascais e ulaşırsınız.Yazlık ,okyanus kıyısında bir yerlerşim yeri burası da.
(Altta avrupanın en batı ucunun fotoğrafı)



Yine önemli bir yer olan Fatıma da Lizbon ile Porto arasında bulunuyor.Lizbona yaklaşık iki saat mesafede.Önemi ise Hrıstiyanların hac yerlerinden biri olması.
Bundan yüz yıl önce burada Meryem Ana üç küçük çocuğa görünmüş.Daha sonra buraya yüzlerce insan gelip yine görünmesini beklemiş.Dizlerinin üzerinde girişten içerideki katolik kilisesine kadar dua ederek gelen hırıstiyanlarla dolu burası.


Gelelim buralarda ne yememiz gerektiğine.Sardalya zamanı olduğu için (haziran ortası ) mutlaka sardalya yemelisniz.Bizdeki sardalyalardan daha büyük buradakiler.


Bir diğer balık çeşidi ise burada meşhur olan morino balığı.Alttaki resimde gözrdüğünüz gibi patateslerle geliyor.Biraz sert bir balık,porsiyonu da oldukça büyük idi iki kişi bitiremedik.Portekizliler zeytini genelde akşam yemeğinde ana yemekten önce yiyorlar.Portekizde masaya ne söylerseniz ekstra.Zeytin ,ekmek ,su vs...ne söylerseniz ayrıca para ödemeniz gerekiyor.

Yine burada çok yenen et yemeği aşağıda.etin üzerine yumurta pişirip koyuyorlar yine patates ile servis ediliyor.


Sintrada Roma Cafe de özellikle bizdeki paçanga böreği gibi sarılmış dondurma ile servis edilen tatlıyı mutlaka deneyin.


 Portekizde deniz ürünlerini doya doya yiyebilirsiniz.Fiyatlar uygun.Somon tabağı 9 ero ,pizza 8 ero .Tabii şaraplarıyla da meşhur olduğu için şarap da tadmalısınız.


Ben Lizbonu ve çevresini doya doya gezip portoya geçtim.İki günümü de orada geçirdim.Porto yazımı da en kısa sürede yazacağım.
Şimdilik hoşçakalın.

4 yorum:

Nil dedi ki...

Harika bir gezi yazısı olmuş.
Tadını çıkarın.

Şafak Karadeniz Kilimcigőldelioglu dedi ki...

Çok güzel bir gezi yazısı olmuş. Gitmiş kadar oldum
Sevgiler

birgulunlezzetleri dedi ki...

Gitmeyi çok istediğim yerlerden. Umarım kışın gitme şansım olur. Yazdıklarından mutlaka yararlanacağım.

lezzettramvayı dedi ki...

çok keyifli bi gezi olmuş ne güzel sevgilerimle cnm :)