14 Temmuz 2015 Salı

KIBRIS GEZİSİ 1


Herkese merhaba.
Haziran ortalarındaki ikinci tatilimi Kıbrıs da geçirdim.İstanbuldan bir saat on dakikalık uçak yolculuğu ile ulaştık Lefkoşaya.Kıbrıs deyince herkesin aklına deniz, kum,güneş ve kumar geliyor.
Başka bir şey yok gitme dediler bana.Oysa ki tertemiz denizi ,güneşi yanında bir sürü de gezilecek yeri var.Denize girip dinlenme yanında biraz zamanımı gezmeye ayırdım.İyi ki ayırmışım bir buçuk güne sığmadı ,gezemediğim yerler kaldı onları da bir sonraki gidişime bıraktım.
Kıbrıs'ı bilmeyenler ile deniz ve kumardan ibaret sananlar için bilgilensinler diye bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.
Kıbrıs Akdenizin üçüncü büyük adası.Kıbrıs da hiç şehir yok en büyük yerleşim alanı ilçe.Lefkoşa ise dünyada başka örneği olmayan bir başkent.Adanın ortasında hem rum hem türk kesimine başkentlik yapıyor.
Yukarıdaki fotoğraf Girne Liman.Burada sıra sıra restaurantlar cafeler mevcut.Ben deniz kenarında balık keyfi yapmayı ihmal etmedim :))) Size de tavsiye ederim fiyatlar gayet makul, hizmet iyi.

İlk uğradığım yer Boğaz Şehitliği oldu.Savaş da ölen gencecik şehitler için duamı yapıp yola devam ettim.
Lefkoşa da Rahmetli Rauf Denktaşın mezarı ve çalışma ofisini de ziyaret ettim.Burada da duygulandım.


Duygulu saatlerin en yoğununu Barbarlık Müzesini gezerken yaşadım desem yeridir.Rumların Kıbrıs Türklerine yaptığı zulmü biliyoruz fakat burada görüp yaşananları okumak inanın çok acı.
Dr. olarak Kıbrıs'a tayin olan Nihat İlhanın ailesinin yaşadığı ev bir gece Rum saldırılarında basılıyor evdeki misafirlerle birlikte eşi ve üç çocuğu öldürülüyorlar.Kurşun izlerinin hala duvarlarda olduğu bu ev daha sonra o saldırıdan yaralı kurtulan tek kişi olan ev sahibi tarafından müze yapılıyor.



Yeşil hat diye adlandırılan Türk Ve Rum kesimini birbirinden ayıran sınır kısmını da görüp fotoğrafladım.Boşalmış savaş izleri taşıyan evleri de burada görebilirsiniz.

Lefkoşa da biraz daha gezdikten sonra Gazimağusa ya doğru yol aldık.Yolculuk bir saat sürdü.Yoldaki dağda çektiğim fotoğraf aşağıda.Bu dağ Rum kesiminden göründüğü için Rauf Denktaş bu bayrakları taşları boyatarak yaptırmış.


Mağusa da deniz çok güzeldir tavsiyelerini dinleyerek önce deniz molası verdik.Tertemiz ve güzeldi gerçekten.

Sonraki durağım St.Barnabas Kilisesi ile İkon Ve Arkeoloji müzesi oldu.Oradan bir fotoğraf aşağıda.


Müzede bitince ver elini St.Nicholas Katedrali.Şimdi Cami olduğu için ismi Lala Mustafa paşa Cami.(aşağıdaki fotoğraf bu camiden)


Caminin hemen yanındaki Nazım Hikmet Zindanını da görüp çay molası verip alışveriş yapıp geçtik kapalı Maraş bölgesine.
İkinci günü tamamen Girneye ayırdım.Girne limanında Girne kalesine mutlaka girin.İçinde sekiz adet müze var.Giriş ücreti 7 tl.En ilginci Batık Gemi Müzesi idi.Aşağıdaki fotoğraf oradan.
Kalenin içi bitince surlara da çıkıp Girne manzarası izleyebilirsiniz. 


Ballapais Manastırı da görülecek yerler arasında.On dakikalık araba yolculuğu ile tepedeki manastıra çıkabilirsiniz.Manzarası harika.İçine giriş 7 tl.Ballapaisden çektiğm fotoğraflar aşağıda.Alt sol da oradaki manzara.
Alt sağdaki fotoğraf ise Hz.Ömer Türbesinden.
Müslümanların adada denizden çıkıp ilk ayak bastıkları yere yapılmış bu türbe o yüzden Girne de denizin hemen yanında.



Bu kadar gezdim fakat gidemediğim yerler kaldı tabii.Özellikle Mavi Köşk ve Salamis Antik Kenti aklımda kaldı.Bu antik kent dünyada görülmesi gereken yirmi antik kentten biriymiş bir sonraki gidişimde görmek istiyorum.
Kıbrıs da ne yenir ne alınır sorusuna gelince akla ilk Hellim peyniri geliyor tabii bende birkaç paket almayı ihmal etmedim.Şeftali kebabı da yenecekler arasında olunca tatmadan dönmek olmazdı onu da tattım.Bildiğiniz soğanlı köfteyi kuzu gömleğe sararak pişirmişler yanında Kıbrıs'a özgü pide ile servis ediyorlar.Gitmişken tadına bakmanızı tavsiye ederim.Bir tavsiyem de karpuz macunu almanız yönünde.Bizim reçele orada macun diyorlar ben aldım beğendim.


Benden şimdilik bu kadar.Gitmenizi ,görmenizi,yemenizi  tavsiye ederim.
Göremediğim yerleri de gidip görürsem bir yazı dizisi de oralar için yazarım.
Hepinize şimdiden iyi bayramlar diliyorum.
Sevgiler.....

3 yorum:

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Handecigim memleketimden guzel duygularla ayrilmana cok sevindim canim .Karpaz bolgesini de gezersen bir dahaki sefere cok guzel olur.Seftali kebabimizi cok lezzetli degil mi .Kibrisin hellimi de farkli oluyor burda satilanlardan farkettiysen.Ay cenem acildi Kibrisa gitme vaktim gelmis .Sevgiler
.

Deniz dedi ki...

Benim de sadece deniz, güneş ve kumar tatili olarak bildiğim bir yerdi açıkçası. Ancak bu fotoğrafları görmek ve bilgileri almak güzel oldu. İnşallah bizim de yolumuz düşer bir gün.
İyi bayramlar şimdiden.

yeteneklieller.com dedi ki...

Siteniz çok güzel. Blog arkadaşı olmak isteriz. Sitemi ekler misiniz ? Ben de sizi ekliym.