7 Mayıs 2013 Salı

KARS -SARIKAMIŞ GEZİSİ

Herkese merhaba.Önce işlerimin yoğunluğu sonra mini bir seyahat araya girince bir müddet ayrı kaldık.Hafta sonu üç günlük Kars -Sarıkamış gezisi yaptım.Oralarda ne işin var diyeceksiniz,
haklısınız.Ben küçükken babamın görevi gereği Sarıkamış'ta iki yıl yaşamışız ama tabii ben çok küçük olduğum için oraları maalesef hatırlamıyordum.Annemle babamın yıllardır anlattıkları ile biliyordum.Geçenlerde yine konuşurken oralara gitmeye karar verdik hem nostalji yapalım hem oraları görelim dedik hemen uçak biletlerini aldım ver elini Kars:)
Kars'ı kafamda daha küçük tasarlamıştım bu kadar büyük görünce şaşırdım doğrusu.
İlk işim Ani Harabelerine gitmek oldu.Burasının tarihi çok eskilere dayanıyor.Çok büyük bir alana dağılmış olan harabeleri gezmek yaklaşık iki saat sürdü.Camiler,kiliseler,surlar ,saraylar derken yeşil bir doğanın içinde buraları gezmek çok güzeldi.
Bu kent Türkiye -Ermenistan sınırını da oluşturan Arpaçay'ın yanında kurulmış.Derin bir vadide Arpaçay akıyor siz yanında Antikkenti geziyorsunuz karşınızda Ermenistan.
Aşağıda çayın yanında bulunan basamaklarla inilen Tigran Honents kilisesi.


İpek yolu buradan geçiyormuş ve zamanında burada çok insan yaşamış.


Altta yine ani antik kentinden bir  kare.

Burada ister yarım saatlik kısa tur ister bizim gibi iki saatlik uzun tur yapabilirsiniz.Ani Antik kentinin Kars'a uzaklığı ise yarım saat.

Kars'da görmeniz gereken diğer yerler ise Kars Kalesi ve Havariler Kilisesi(Kümbet Camii).Kalede çay içip şehri seyredebilir dönüş yolunda da Havariler Kilisesini ziyaret edebilirsiniz.Üstte havariler kilisesi.
Yine buraya yakın yol üzerinde önünden geçeceğiniz diğer bir yerde Namık Kemal'in dedesinin evi.Buraya küçükken  dedesinin yanına gelip kalırmış,ilk şiirini bu evde yazmış şimdi bu ev aşıklar evi olmuş.
Altta kaleden bir görünüm.


Buraya kadar gelmişken Kars Müzesini de görmenin iyi olacağını düşünüyorum.
Ruslardan kalma taş evler de yine kaleye yakın bölgede bulunuyor onları da görebilirsiniz.Şimdi bazısı valilik binası bazısı defterdarlık gibi resmi dairelere hizmet ediyor.


Kars'dan dolmuşla 45 dakika mesafedeki Sarıkamış'a geçtim.İki yaşına kadar yaşadığım evi bulduk hatırlamadığım evimi sokağımı görmüş oldum.Tepeye çıkıp Sarıkamış'ı seyrettik ,sokaklarında gezdik.Çam ormanları arasında bol oksijen alıp şehitliği görüp döndük.Üstte Sarıkamışdan bir kare.

Buralara gidip gezip yörenin yemeklerini yememek olmazdı,Yöre yemeklerinin başında da kaz eti geliyor.Bulgur pilavı yatağında kaz eti ve yanında ayran çok güzeldi.Ayrıca Hangel dedikleri kıymasız mantıyıda tatma fırsatım oldu.Cağ kebabı ,kadayıf dolması da güzeldi.
Kars deyince akla ilk gelen şey kaşar peyniri tabiki.Kars kaşarı da çok güzeldi.
Altta kaz etini görüyorsunuz.

Gezmesi ve yemeği bol bir seyahati de burada noktaladım.Nostalji yapıp ,değişik yerler görüp,değişik lezzetler tatmak çok iyi geldi.Buraları görmenizi tavsiye ederim ,canım yurdumun her yeri ayrı güzel.

20 yorum:

Mirayın annesi dedi ki...

ülkemizin her köşesi tarih dolu..harika görseller!

Unknown dedi ki...

Çok görmek istediğim yerlerden biri. Sayenizde kısmen merakımı giderdim. Mutlaka görülmesi gerekenlerimde ilk 5 sırada:) İnşallah fırsatım olur. Diğerleri de Antep, Mardin, Hatay ve Maraş:) Sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

ohhh çok iyi yapmışsın cnm,
darısı başımıza ben de gitmek istiyorum. Ama gidemesek bile sayende oraları görmüş gibi olduk sağolasın...

Sevgiler
vivi

Unknown dedi ki...

Ne kadar güzelmiş Kars. Umarım bir gün yolum düşer oralara.. Aslında güzel ülkemin her yerini görmek istiyorum ya..

ihlamurcum dedi ki...

Valla benimde gidesim geldi, hep merak ediyorum.Resimlere bayıldım, tarihi yerler çok güzel.Kesinlikle görülesi bir yer, inşallah kısmet olur.

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Ne iyi etmişsiniz, böyle seyahatlere zaman ayırabilmek lazım, ruhu dinlendirip, yaşamın güzelliklerini farketmemizi ve rutinden bir parçada olsa uzaklaşmamızı sağlıyor dimi!
Teşekkürler güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...

keyiflisofram dedi ki...

Güzel bir gezi olmuş ,Memur çocuklarının kaderi bu bir yerde doğup büyüyemiyorlar ,benim oğlum ve kızımda farklı yerler de doğdu bir gün onlarda giderler senin gibi çok hoş bir gezi olmuş ailene selamlar:)

meri dedi ki...

inşallah bende giderim sevgiler

nesrin dedi ki...

Sizinle gezmis oduk, agziniza saglik, ne güzel anlatmissiniz.

Unknown dedi ki...

Canımsın,eşimin aileside Kars lı.Ama eşim hiç gitmemiş,O doğmadan Kars tan ayrılmışlar,eşim babasının şark görevinde Muş ta doğmuş,Ankara da büyümüş,memur ailen olmasının hem avantajları var hem dezavantajları,ileride belki birgün nasip olursa bizde gideriz.Gitmeyi ikimizde çok istiyoruz.Özellikle kaz etini merak ettim,orada tuzlanıp saklanıyormuş,senin içinde güzel ve anlamlı bir gezi olduğu kesin,sevgiyle kal...

Zeyno'nun Mutfağı dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın ve görüntülemişsin Handecim..Ben Kars'lı bir ailenin kızıyım ama hiç görmedim oraları..O sebeple çok iyi geldi bana..Hengeli çocukluğumda çok yapardı annemle anneannem..Bayıla bayıla yerdik..Çocukluğuma götürdün beni..Ellerine ve emeğine sağlık..Sevgilerimle..

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

ne kadar güzel , görüntülerle gezmiş kadar oldum hande ciğim.... cook sevgilerimi gönderiyorum...

bilge dedi ki...

Merhabalar. Bloguma hoş geldin. Ben de seni takibe aldım. Kars hakkındaki azın da çok hoşuma gitti. Babam askerliğini Sarıkamış'ta yapmış. Annem de beraber gitmiş ve oradan çok anıları vardır. Hep anlatırdı. Yıllarca hep gitmek istedim bir türlü kısmet olamadı. Gerçekten yurdumuzun her yeri bir başka güzel. Sevgiler.
sadekahvekeyfi.blogspot.com

Asyadan Esintiler dedi ki...

ben Erzurumluyum,eşim Ardahanlı.Bizim memleketimizi gitmişsiniz ne güzel.Ben oralara hiç gitmedim.Eşim gitmiş.İnşallah beraber gitmek nasip olur da görürüm bende.Ama kışın soframızdan kaz eksik olmaz.Hatta bu sene tam 8 tane alıp dondurucaya koyduk.Eşe dosta ikram ettik.İnşallah nasıl yaptığımı da bloğumda kışa girerken yayınlamak istiyorum.resimler harika.paylaşımınız için teşekkürler.sevgiler..

Arzu Göncü Hangül dedi ki...

Günaydın.Ben de baba tarafından Kars'lıyım ama hiç gidip göremedim.Senin gözünden görmek çok hoşuma gitti.Teşekkür ederim..

*mehtap dedi ki...

memleketimin görmediğim bir köşesi,paylaşım için teşekkürler.

Bakır tencerem dedi ki...

Erzurumluyum karsa çok yakın olmamıza rağmen bir türlü fırsat olmadı karsı görmek.sizin vesileniz ile bir nebzede olsa fotoğraflarlada olsa görmüş oldum :)

TATESAL dedi ki...

Karsa giderken Erzincandan mutlaka geçmişsindir,selam olsun diye bir ses duymuştum senden....Karsı bende gördüm Ağustos ayında idi ama kalın hırkalarla dolaştık...

Özgür Tatlar dedi ki...

Ne güzel gezmişsin ailecek.ani harabelerını o kadar merak ediyorum ki.Ne çok medeniyetler. Gelmiş getmiş.maalesef biz de elımızdekılerı koruyamamısız.

zeytintanesi dedi ki...

Güzel yerler. Gitmek isterim bende bir gün. İnşallah gidebilirim.