Söğürme Gaziantep yöresinde közleme işlemine verilen isimmiş.Bu yemekte patlıcan közlenerek yapıldığı için ismini burdan almış.Patlıcanı zeytinyağlı olarak çiğden pişirerek yapardım ama bu közlenerek yapılanını ilk kez gönül de yedim ,beğendim patlıcanında zamanı gelmişken geçtiğimiz hafta da evde denedim.
MALZEMELER:
2 adet bostan patlıcanı
2 adet domates
1 büyük soğan
1 adet kırmızıbiber
2 adet sivribiber
1/2 çay bardağı zeytinyağ
2 tane kesmeşeker
2 diş sarımsak
tuz
kırmızıpulbiber
üzeri için maydanoz
YAPILIŞI:
İşe önce patlıcanları közleyerek başlayın.Derin dondurucu da közlenmiş patlıcan varsa onlar ile de yapabilirsiniz (benim vardı fakat ben evdeki bostan patlıcanları ile yaptım.Közleme işini herzamanki gibi pratik ve temiz bir yöntem olduğu için fırında yaptım.Önce fırça ile yıkanmış kurulanmış patlıcanlara sıvı yağ sürdüm bıçakla bir kaç çizik atıp fırın tepsisine koydum.200 derecede yumuşayana kadar tuttum.)Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun bıçakla ikişer parmak kalığında kıyın.Tencereye zeytinyağını ve küp küp doğranmış soğanları koyun bir kaç dakika kavurun ,kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyin.Daha sonra çekirdekleri çıkarılıp ince ince doğranmış biberleri katın hepsini bir kaç dakika kavurduktan sonra patlıcanları, tuzunu ,biberini ve şekerini katın.Sarımsakları ince ince kıyıp ekleyin.Bir çay bardağı su ilave edip pişmeye bırakın.Suyunu çekip pişen yemeği servis tabağına alıp üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyip servis edin.Afiyetolsun.
32 yorum:
Hafif güzel bir yemek olmuş ellerinize sağlık..
Şimdi tam zamanı..Bayılırım..ellerine sağlık..
mımmm enfes bir yemek.ellerine sağlık canım.sevgiler.
Yazın olmazsa olmaz yemeği patlıcan nefis gözüküyor,ellerinize sağlık:))
ellerine sağlık canım..
aldım tabağı
:)
ellerine sağlık.nasıl da severim ve nasıl da canım çekti.yapmak için mutfağa koşmak geldi içimden sevgiler
patlıcana söyleyecek bir şey bulamıyorum. bayılırım salatasına. Gerçi bizde patlicanın her şekli tüketilir. ellerine sağlık...
yine güzel bir yemek ellerine sağlık...
Patlıcana, heleki közlenmişine bayıldığım için gözüm kapalı yerim ben bunu. Ellerine sağlık canım.
Canım ellerine sağlık her halini se
verim patlıcanın sevgiler.
cok severım cok guzel gorunuyor ellerıne sağlık
bu yemeğin adını çok duymuştum sonunda tarifinide buldum:)
ellerine sağlık Handecim
ellerine sağlık handecim közün en çok yakıştığı sebzelerden biri patlıcan bir de mevsimiyse lezzete lezzet katılıyor gerçekten çok leziz görünüyor sevgilerle..:)
Patlıcanı severim köz patlıcanı iki kat daha çok severim.Ellerine sağlık.Sevgiler:)
közlenmiş patlıcan bu, ne güzel olmuştur mis gibi, ellerine sağlık...
Patlıcanın her türünü çokk severim...Nefis olmuş ellerine sağlık canım...
Bu yemek favorimdir..
Patlıcanın her hali ayrı güzel. Ama közlenerek yapılanların tadı bir başka güzel. Hiç patlıcan sevmeyen abim bile közlenerek yapılan her türünü yer. Ellerine sağlık canım. Bu arada bloğuömu taşıdım, artık wordpressdeyim. Görüşmek üzere hoşcakal canım...
ellerine sağlık handecim güzel olmuş...
Cok seviyorum patlicani. Kozlenmis hali de ayri bir guzel,ellerine saglik
çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık:)
Yeni bir patlıcanlı tarif edinmiş olmaktan dolayı mutluyum :)
Hem de yöresel bir yemek.
Ellerine sağlık canım.
Alttaki sucuk güveç de ayrı çekici duruyor:)
Şifa olsun inşAllah.
Muhabbetle..
Ellerinize sağlık. Çok severim közlenmiş patlıcanı. Hem lezzetli, hem sağlıklı.
Bayılırım hele kıymalı olunca!
Elllerinize sağlık közlenmiş patlıcanı çok sevdiğim için yapılan bu lezzetlerede bayılıyorum:)
Yaz için ideal, elinize sağlık.
Handecim nefis olmuş sunumun da çok hoş ellerine sağlık canım.
Hımm hımm Handecim patlıcan nefis görünüyor sucuk güveçse ye beni diyor ellerine sağlık canım. sevgilerimle...
Çok yaparım ama söğürtme adını ilk sizden duydum ama yakışmış.Elinize sağlık,Handecim.
Tam yazlık yemek olmuş .Patlıcanın her türüne varım .Canım ellerine sağlık olsun...
ellerine sağlık canım..sevgiler..
of ki ne of harika bir yemek, meze ne derseniz artık :) Ellerinize sağlık
Yorum Gönder