Kışın içilebilecek en güzel çorbalardan bence tarhana, hele evde kendiniz yaptıysanız daha da güzel olur.Bizim evde de annem yapar ,kış boyu içeriz.Bu senede yapıldı .Yeni senenin ürünüyle ilk çorbamızı da içtik.İlk önce tarhanayı nasıl yaptığımızı anlatayım sonrada çorbanın tarifini vereyim;
TARHANA YAPIMI:
3kg.kadar un
1/2 kg.yoğurt
2 li ekmek hamuru
1,5 kg.domates
1,5 kg.kırmızı etli biber
1 su bardağı irmik
1/2 çay bardağı tuz
Yoğurdu üç dört gün bekletip biraz ekşitiyoruz.Domatesleri soyup ,rendeleyip kaynatıyoruz.
Biberleride kaynatıp kabuklarını kevgirden geçirerek ayırıyoruz.Bir adet ekmek hamuruna (ikili olanlardan) yoğurt,domates ve biberleri ekliyoruz.Hamura irmik ve tuz ilave edip bir güzel yoğuruyoruz.Büyük bir tepsiye koyuyoruz beş gün kadar mayalanmaya bırakıyoruz.Hamur kabaracaktır günde bir kaç kez hamuru yoğuruyoruz.Hamur parçalanacak kıvama gelince avuç içi kadar parçalara bölüyoruz büyük bir masa örtüsünü masaya yayıp bu parçaları döşüyoruz,bir kaç günde böyle kuruyor daha sonra ovulacak kıvama gelince ovup ufalıyoruz.Kevgirden geçiriyoruz ve yine bez üzerinde kurumaya bırakıyoruz.Bir kaç gün sonra zaten kurur kuruyunca bez torbaya alıp kış boyu yemek üzere saklıyoruz.
TARHANA ÇORBASI:
4,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz tarhana
1/2 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz
kırmızıpulbiber
nane
Tereyağı tencereye alın içine salça katın ,kavrulmuş kıyma koyun,(Biz genelde kıymalı yaparız siz koymasanızda olur)iyice karıştırın.(yağıda azaltıp biraz sıvıyağ da ekleyebilirsiniz) Suyu ekleyin ,2 kaşık tarhana koyun.Baharatları, tuzu ekleyip karıştırarak pişirin.Afiyetolsun.
25 yorum:
Handecim harikasın kışın süper olur
tarhana çorbası ellerine sağlık kocaman öptüm...
Oyyy Oyyy maharetli bayanın hali bir başka ..İşde örneği...!
Nerde ben de tarhana yapmak ...ben hazıra konuyorum sağolsun annem yapıyor benim yerime..
Lakin bir gün mutlaka deniyeceğim tarifinizi..
Teşekkürler ...ellerinize sağlık.
Hande'cim tebrik ederim, ev tarhanası mis gibi olmuştur.. Biraz zahmetliymiş biraz.. Afiyet olsun şimdiden..
Canım ben hiç yapmadım annemde bilmez hazır alıyoruz yapanlardan ama inşlh önümüzdeki yıl yapacağım tarifini not aldım...
Ellerine saağlık çorba nefis gözüküyor...
yapımı pek zahmetli olsada kışın sıcacık içmesi çook zevkili.nefis görünür canım.ellerinize saglık.sevgiler.
Miss gibi gorunuyor,hele ki ev yapimi olunca zahmetli birsey tebrik ederim eline saglik...not ediyorum.
Çorbaların şahı bu tarhana. Çokta severim. Bir kere yapmıştım kendim, tarifin içn teşekkürler, unutmuştum, belki yine yaparım sayende. Annenin ellerine sağlık, seninde katkın mutlaka olmuştur,eminim. Öpüyorum seni.
Hande'ciğim,anneciğinin ellerine sağlık,ev tarhanası gibisi yoktur..Kış boyu afiyetle için çorbanızı..Kocaman sevgiler..
oooooooo kızım maşallah yine döktürmüşsün, kışı hatırladım çorba güzel tarhana daha bir güzel eline sağlık.
Merhabalar canim,
senin ve anneciginin ellerine saglik, ev yapimi cok nefis oluyor. Bende tarhana corbasini sonradan ögrenelerdenim, TR de bir kac deffa yaptim, harika oluyor. Soguk günlerin nefis tarhana corbasi, güzel bir tarif,
sevgiler...
ev yapimi tarhananin yerini hic birsey tutmaz
ellerine saglik
Annenizin eline saglik
ev yapimi tarhanin tadina doyulurmu
afiyet olsun
Sevgiler
Canım,
Anneciğinin ellerine sağlık...Çok severim acılı tarhana çorbasını, 1 tabakta bana lütfen :)
Sevgiyle kal,
ohh içim ısındı sıcacık çorbayı görünce ellerine sağlık
teyzemin ellerine sağlık.ailecek beceriklisin valla...
zaten teyzemin dolması da süper oluyor süperrrr:)nerden çağrışım yaptıysa:)))nolcak bu iştahlı durumum:)))
ellerinize sağlık canım valla nefis görünüyor
çoook öpüyorum
ı love youuuuuuu
1 kere tarhana yapmak nasil oldu, cok zahmetli bir is :) Ama sonuc cok guzel oluyor tabiki. Hollandadan sevgiler.
ellerine sağlık canım..bende cok severim tarhanayı.çorba pişerken kırmızı közlenmiş biber ve haşlanmış kuru börülce koyarız tadı çok güzel olur.iyi pazarlar.
merhabalar,ellerinize sağlık,soğuk kış günleri için süper bir tat,sevgiler
Adaşım...Ellerine sağlık..Baştan yapımı oldukça eloyalayan zahmetli olan tarhana kışın en afiyetle yenilen çorbasıdır.Sende çok güzel yapmışsı gayet kırmızı gözüküyor.Ellerine sağlık.Afiyetle yiyin işallah....
çok haklısın handeciğim harikadır.. müthiş severim canım..
annenin, anneannenin
emeğinize -ellerine sağlık.
Ellerinize sağlık.Harika tatlar,menüler mevcut.Tarhana tarifini de mutlaka denemek isterim ama geç kalındı sanıyorum.ellerinize sağlık.afiyet olsun.kış ayının vazgeçilmezidir tarhana .sevgiler.
Merhaba Hande,
bu tarifi bulduguma inanamiyorum,,, Her sene Türkiyeden getitttiriyordum tarhana özellikle oglusum icin... Sayende bu yaz kendim yapma firsatim olacak. Tarifi sanirim ustalik gerektiriyor. Bakalim benimki nasil olacak. Tekrar sagol tarif icin.
Sevgilerle...
Ellerinize sağlık valla çok güzel görünüyor.Birşey merak ettim .Tarhana yapmak için en uygun zaman nedir acaba.İki yıldır aklımda ama cesaret edemedim.
Tarhana, kurutma nedeniyle sıcak havada yapılmalı.Eylülden sonra düşünmeyin.Bence en güzel zamanlar şimdi
bakmayın tarifi kasımda verdiğime bizde ağustos en geç eylül başı yaparız
Yorum Gönder