6 Kasım 2007 Salı

TRAKYA MANTISI


Trakyalılar bu mantıyı bilirler belki.Çok güzeldir.Yapımı biraz meşakatli olsada yapmaya değer diyorum.Geçengün canımız çekti girdik mutfağa yaptık.iyikide yapmışız.
MALZEMELER.
İÇ MALZEMESİ:
250 gr.kıyma
2 büyük soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
HAMUR MALZEMESİ:
1/2 kg.un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
çok az su
Üzeri için 6-7 kaşık yoğurt
3 diş sarımsak
tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
arzuya göre nane

Önce içi hazırlayın.İç soğurken hamuru yapın.Kıyma soğuyunca mantıyı sıkın.Pişirin.Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp erimiş kırmızıbiberli tereyağ gezdirin.Arzuya göre nanede dökebilirsiniz.Şimdiden kolaylıklar dilerim.Afiyetşeker olsun.



Diğer tarafta 1 litre sıcak su kaynatın.Mantıları yağlı tepsiye dizin.Tepsideki mantıların aralarına 4-5 tatlı kaşığı tereyağ koyun.Önce mantıların altını ocağın üstünde çevirerek kızartın.Sonra kaynattığınız 1litre suyu dökün.Tepsiyi bir başka tepsi ile örtüp mantıları pişirin.Çok az sulu olarak kalsın.



MANTI HAMURU:
1/2 kg.unu eleyip ortasını açın.1 yumurta ,1 tatlı kaşığı tuz koyup azar azar ılık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın.Hamuru 2 eşit bezeye ayırıp 15 dakika üstü örtülü olarak dinlendirin.Daha sonra bezeleri un serperek 2mm.kalınlığında açın.Börek yufkası gibi ince olmayacak.Açtığımız hamurları 4cm.e 4 cm.karelere kesin.İçlerine 1 çay kaşığı kadar kıyma koyup şekildeki gibi sıkın.

MANTI İÇİ
250gr.kıymayı bir çay bardağı su ile pişirin. İki küpküp doğranmış soğan ve bir yemek kaşığı sıvıyağ koyun.İçine 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber ve 1 yemek kaşığı salça koyup kavurun. Soğumaya bırakın.

25 yorum:

SEVİL ALTUNEL dedi ki...

slm handecim
canım bizde bu mantıyı içsiz olarak yaparız.adıda tepsi mantısı olarak geçer bizde.ama bu senin yaptığın daha güzel olmuş ellerin dert görmesin..sevgiler

nes dedi ki...

hande nefis görünüyor öğlen öğlen nasıl canım istedi anlatamam :S ellerinize sağlık

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

SLM:)
duydumki burada miss gibi mantı varmış bir tabak almaya geldim tabi kaldıysa:)
nefis görünüyor ellerine sağlık canım

SevgiSeli40 dedi ki...

merhaba mantilar bu sekliyle bence daha piratik ve degisik olmus her ne sekilde olusa olsun manti herzaman sevilen bir yemektir eline saglik ,iyi aksamlar

Adsız dedi ki...

cnm handecim mantıyı ellerinle yaptığın çok belli.çünkü ellerinin resminide koymuşsun sitene o şahit çok güzel görünüyor ellerine sağlık tutkunun oldum selamlar.

Figen dedi ki...

Valla mantıya hayır demek mumkun değil.Hele o tepsideki hali muthiş!

Ellerinize saglık.
Figen Karavaş

MUTFAKISTAN dedi ki...

Mantı gorunce akan sular durur benım ıcın cok severım ne guzel acıklamalı resımler koymussun 1 tabak alasım geldı ellerıne saglık

Betül dedi ki...

Hande'ciğim,

Ne güzel detaylı anlatmışsın. Mantı çekti canım. Ellerine sağlık.

Sevgiler.

DREAMER dedi ki...

pelin'in mutfagindan geldim blogunuza elinize saglik hem cok güzel hem yapmış hem de anlatmıssınız.
bu arada siz de maltepe desiniz bakıyorum :)ayni semtteniz.
cesur fırıncılara sizi de bekliyoruz :)
selamlar,
Elif

Pembeli'nin Mutfağı dedi ki...

Merhaba, mantıya asla hayır diyemeyenlerdenim.
Ellerine sağlık

AYSEL dedi ki...

Bu mantı yenmezmi yaa... Hemde kızartılmış mantıya asla hayır demem. Canım ellerine sağlık sevgiler.

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

of of ne güzel bir görüntü mantıyı kim sevmez herkesin içi gitmiştir yemekte yememiştim mmmmmmmmmmm nefis ellerine sağlık canım sevgiler

gülgibiyim dedi ki...

Eline sağlık canım çok güzel görünüyor..
Ziyaretin için teşekkür ederim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Hande,

Oncelikle ziyaretinize cok tesekkurler, bende iyi ki ugramizim yoksa bu nefis lezztleri kaciracakmisim. Ellerinize sgalik, her zaman goruselim, selam ve sevgiler.

zerrin - misss dedi ki...

Heyyy maşallah demek istiyorum. :))

Ellerinize sağlık. Enfes görünüyor..

Diyette biri için müthiş bir eziyet bu :)

sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

Handeciğim, merhaba! Mantın çok nefisss olmuş, ellerine sağlık! Çok te güzel görünüyor, canım çekti, ne yapıcam ben şimdi?

http//www.mutlulukmutfaktagizlidir.blogspot.com

belgin dedi ki...

canım yaaa rejimde birine yapılır mı bu? Herkes sebze yapsın yağsız,!!!!!!!!!!! napim??
çok güzel olmuş ama şimdi oturacaksın iki tabak yoğurtlu soslu ohhhh hayali bile güzel ellerine sağlık, doydum sankii?!
sevgilerimle

banu gökşin dedi ki...

ellerine sağlık canım gerçekten nefis. sevgiler..

selin dedi ki...

Of Of offf! Harika.
Handecim, malzemeden bir kısmını çalıp buzluğa attın mı canım? Yüzük çorbası için yani :))) Tarifini yeni yazdım. Ellerine sağlık, ve tabii ki afiyet olsun. Sevgilerimle...

semra mutfakta dedi ki...

biraz büyük olduğu için yapımı daha kolay sanırım.ama tadının güzellüğinden hiç şüphem yok.ellerine sağlık.

yaren dedi ki...

Manti olsunda nasil olursa olsun.Cok sahane görünüyor manti.Ellerine saglik.

huriye dedi ki...

Bir Trakya li olarak nefis yapmissin arkadasim ellerine saglik, canim çekti valla, hayirli cumalar, optum.

kelebeklisaniyeler.blogcu.com

Kevser dedi ki...

Merhaba canim, ziyaretin ve güzel yorumun icin tesekkür ederim. Trakya mantisida harika olmus, ellerine saglik. Mantinin her cesidine hayir diyemem.
Tekrar görüsmek üzere, simdilik hoscakal.

Selam ve sevgilerimle..

selin dedi ki...

Handeciiiim,
Günaydıııın. Kahveni içmeye geldim canım :)))

DREAMER dedi ki...

merhaba,
cesur fırıncılara katıldığınıza çok memnun olduk :)3 aralık'ta yayınlayacağımız bu ayın tarifi olan çikolatalı pastaya venuslezzeti.blogspot.com dan ulaşabilirsiniz.
selamlar,
Elif