21 Kasım 2017 Salı

FOCACCİA


Temeli zeytinyağı,maya,kekik ,kuru domates,zeytin ve deniz tuzuna dayanan İtalyan ekmeğini çok seviyorum tıpkı diğer İtalyan lezzetleri gibi.Yemeklerden önce zeytin yağına batırarak yiyebileceğiniz gibi kahvaltılara da uyan bir ekmek.
Her zaman dışarıda yemeği tercih ettiğim ekmeği ilk kez evde denedim ,çok güzel oldu.
Ben büyük boy kare borcam da yaptım.

MALZEMELER:

3 su bardağı un
1 paket yaş maya (40 gr)
1/4 su bardağı zeytin yağ
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
8-10 adet zeytin
7-8 adet kuru domates
1 tatlı kaşığı kadar kekik
1 tatlı kaşığı kadar biberiye
arzuya göre az pulbiber

YAPILIŞI:

Kuru domatesler çok kuru ise on dakika kadar sıcak suda bekletin,küçük küçük doğrayın..Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ikiye kesin.Mayayı yarım çay bardağı kadar  ılık suda eritin.
Bu ön hazırlıklardan sonra derin bir kaba unun yarısını koyun içine zeytinyağ,ılık su ,suda erimiş maya,tuz,şeker,kekiğin birazını ve arzuya göre pul biberi katarak yoğurun.Kalan unu ekleyerek ele yapışmayacak hamur elde edin.Üzerini nemli bezle kapayarak kırk dakika kadar mayalanmaya bırakın.
Hamur mayalanınca pişireceğiniz  kalıbı ister zeytinyağı ile yağlayın isterseniz yağlı kağıt serin.
Hamuru elinizle kalıba döşeyin.Üzerine kuru domatesleri ,zeytinleri  yerleştirip kalan kekik ve biberiye ile süsleyin.Bu halde de yirmi dakika kadar üstünü bezle örtüp bekletin.Biraz zeytinyağını fırça ile en üste sürüp önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkan ekmeği biraz ılınınca dilimleyip servis edin.
Not: isterseniz sırf üzerine değil ,içine de kuru domates ve zeytin de koyabilirsiniz.
Pul biber zevkinize kalmış koymayabilirsiniz.
Sıvı yağ mutlaka zeytin yağ olmalı.
Tuz deniz tuzu olursa çok daha iyi olur.
Afiyetolsun.

1 yorum:

Ankara Boyacı dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.