6 Haziran 2018 Çarşamba

SİVAS GEZİSİ


Herkese merhaba.
Bu gün uzun zamandır merak ettiğim sonunda gezip gördüğüm Sivas'ı anlatmak istiyorum size.
Sivas İç Anadolu bölgesinde yer alıp Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından Konya dan sonra ikinci büyük şehri.
Sabiha Gökçen Hava Limanından tam bir saatlik uçuşla Sivas Nuri Demirağ Hava Limanına iniyorsunuz.Arabanız yoksa isterseniz havaşın isterseniz belediyenin otobüsü isterseniz de  taksi ile şehre geçebilirsiniz.Belediye otobüsü 5 Tl. Araç kiralamanız da mümkün.Hava limanı merkeze yarım saat uzaklıkta.

Şehrin merkezi Cumhuriyet Meydanına gelince Valilik ,Jandarma,Kongre Binasını ,Atatürk Anıtı anıtın sağında ordu evini solunda Truzim danışma merkezini karşısında Buruciye Medresisini,Çifte
Minareli Medresiyi,Şifaiye Medresesini görmemeniz mümkün.Hepsi meydan çevresinde toplanmış.

Şehre inince ilk iş kahvaltı için  Taşhanı seçtik.(Üstteki Fotoğraf)
Taşhan Cumhuriyet Meydanından Atatürk Caddesine girince sağda yürüyerek  ulaşabileceğiniz  iki katlı dikdörtgen planlı bir han.
Taşhanın karşısındaki fırından kazan simidi alıp bizim gibi Taşhanda çayla tadabilirsiniz.Biraz tuzsuz bir simit.Taşhanın içerisinde cafeler var  , bavul ,hediyelik eşya gibi şeylerin satıldığı mağazalar  yer 
almakda.

Sivas meydandaki Kongre binasını gezmenizi tavsiye ederim.Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi binasını gezmeniz yarım saati geçmez, giriş ücretsiz.


Karşıda Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi var .
Çifte Minareli Medrese 1271 yılında İlhanlılar veziri Şemsettin Cüveyni tarafından yapılmış.
Günümüze ulaşan Anadolunun en yüksek taç kapısına sahiptir.Kapının üzerindeki çifte minareler çini kaplıdır.Günümüze sadece kapısı ve minareler ayakta kalmıştır..
Karşısındaki Şifaiye Medresesi ise 1217/18 de 1.İzzettin Keykavus tarafından yapılmıştır.İçerisinde hediyelik eşya satıcıları var.Magnet dışında Sivasın bıçağı meşhurmuş  burada bulmanız mümkün,
az ileride havuz var.Hemen yanında Buruciye Medresesi yer almakta.Buruciye Medresesinin içinde çay ocağı var oturup bişeyler içerek mola vermeniz mümkün.Tabii Ramazanda gitmediyseniz.
Ramazanda Sivas da bir çok yer kapalı.

Altta Çifte Minareli Medrese


Buruciye Medresesi kapısı


Meydandan Atatürk Caddesine girince ilk sol sokakda Madımak olaylarının olduğu Madımak  Otelini görebilirsiniz.
Şimdi Sivas Bilim Kültür Müzesi.
Atatürk Caddesinden devam ederseniz tabelalar görebilirsiniz Ulucamii  ,Gök Medrese diye,o yola sapınca önce Tarihi Kurşunlu Hamamını görürsünüz.Az ileride yol ortasında Güdük Minare biraz daha gidince Ulu Camii caminin karşı sokağına girince de Gök  Medrese sizi karşılayacaktır.
Altta Güdük Minare





Sivasda görmenizi istediğim bir diğer yer Paşabahçe Mesire Alanı.Merkeze on dakika mesafede.
Mesire alanının içine Yeni Zelandada ki Hobbit Evler örnek alınarak yamaç evleri yapılmış.Bir kısmı bitmiş bir kısmı yapılmakda.


Sivas merkezi bir günde rahatca gezmeniz mümkün.İlçelerinden en meşhuru Divriği.Divriği Ulu Camii Unesco Dünya Mirasları Listesinde fakat restorasyon çalışmaları devam ettiği için bu ilçeye gitmedim.Gürün de Malatyaya daha yakın diye onu sonraya sakladım.
Sivasın Kangal ilçesi köpekleriyle ve balıklı kaplıcası ile meşhurdur.Yarım günümü oraya ayırdım.
Sivas otogardan kalkan dolmuşlarla on tl karşılığı Kangal ilçesine gidebilirsiniz.Yol yaklaşık bir saat sürüyor.İlçeye girmeden solda Kangal Kalesini görmeniz mümkün.Bir kaç yıl önce tepeye  yapılmış bir kale .Kaleye çıkıp manzara seyredebilir ,içini gezip Kangal ilçesi şehitlerini görebilirsiniz.



Yine yol üstünde ilçeye girmeden Kangal Köpek Çiftiğini de gezebilirsiniz.Giriş ücretsiz.


İlçe merkezinden 13 km uzaklıkda bulunan Balıklı Göl  ilçede ki üçüncü durağım oldu.Sedef ,egzama gibi hastalıklara bu balıklar iyi geliyor.İster keyif için ister tedavi amaçlı kaplıcadan yararlanmanız mümkün.Oda, kahvaltı ve havuz dahil günlük 150 tl.ye yararlanabilirsiniz.


Sivas deyince akla gelen bir başka ilçe Zara.
Merkeze bir saat mesafede .Merkezden kalkan dolmuşlarla oniki tl ye ulaşmanız mümkün.Zaraya girmeden solda Tödürge Gölünü görüp ,göl kenarındaki mekanlarda yemek molası verebilirsiniz.
Zara Sivas arasındaki bir başka yer ise Hafik.Hafik sakin sessiz küçük bir yerleşim yeri.Hafik gölü merkeze 3 km.mesafede bulunuyor.Tabelaları izleyerek göl kenarına gittiğinizde sosyal tesisler sizi karşılıyor.Burada yemek ve  içme imkanınız var .İsterseniz deniz bisikleti ile de gezip göl keyfi yapabilirsiniz.
Altta Hafik Gölü


Türkler Anadoluya geldiklerinde zorluk çekmesinler diye Hoca Ahmet Yesevinin erenleri Anadoluya gelmiş yerleşeceklere yardımcı olmuş.Bu sebeple İlçeye girince tam karşınızda Ahmey Yesevinin heykelini görebilirsiniz.




Sivasda ne yenir ne içilir diye sorarsanız Mutlaka Sivas döneri ,köftesi ,güveci tadın.Şehrin iki ana caddesinde (Atatürk caddesi ve İstasyon caddesi ) bir çok restaurant ,cafe ,pastane, fast food  mekanı bulabilirsiniz.Ben İstasyon caddesini öneririm hem seçenek çok hem daha canlı.Bir çok marka mağazalar da burada.


Köfte için en meşhur yer Kirli Ahmet.İstasyon caddesi üzerindeki mekanında yedim ben köfteyi.Yanında soğan ,acılı ezme ,haydari de ikram olarak geliyor.Porsiyonu yirmi tl.
Döner için  Miss kebap meşhurdur.
Döner oldukça bol porsiyonu yirmi tl.


Sivas Atatürk Caddesine girince kime sorsanız Çerkezin Kahvesini gösterir.Buranın kahvesi meşhur
muş biz de kahvemizi burada içtik.Gerek dekorasyon gerek kahve gerekse hizmet güzeldi.
Yanında su ve lokumla geliyor.


Sivasda etli ekmek de yiyebilir sabahları kelle paça içebilirsiniz.
Bol yemeli ve gezmeli bir programı da sonlandırdım.Yeni rotalarda görüşmek üzere.....

Hiç yorum yok: